Jarno Valtonen

Konservatiivisuus on surkea bisnes

Pori Jazzin toimitusjohtajakärhämä on ollut vahvasti otsikoissa. Aluksi vastavalitun toimitusjohtaja Aki Ruotsalan seksuaalisuuteen liittyvien uskonnollisten näkemysten johdosta, sitten pikavauhdilla syntyneiden potkujen. Nyt puolestaan ääntä pitävät Ruotsalan symppaajat, jotka kokevat tämän irtisanomisen suureksi epäoikeudenmukaisuudeksi. Mennäänpä tapahtumaketjun alkuun, jotta ymmärretään miksi ja miten tähän tilanteeseen on päädytty.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä tärähti todellinen yllätysuutinen: Pori Jazzin toimitusjohtajaksi on valittu Merikarvian kehittämispäällikkö Aki Ruotsala ja hän aloittaisi toimessaan elokuun alussa. Muistan lukeneeni uutisen suuren epäluuloisuuden vallitessa: miten myös herätyskristillisen ja konservatiivisen poliitikon taustan omaava henkilö voisi suoriutua pestistä? Ei niinkään että kenenkään uskonnollisuus tekisi tästä lähtökohtaisesti heikommin työelämässä pärjäävää. Pienen Merikarvian kunnan kehittämispäällikön virassa ahdaskatseisuus ei välttämättä koidu ongelmaksi. Mutta asia on kokonaan toinen, kun kyseessä on kymmeniä tuhansia ihmisiä puoleensavetävä perinteikäs kulttuuritapahtuman johtaminen - tapahtuma, johon kaikki ovat olleet lähtökohtaisesti tervetulleita.

Olisiko Ruotsalalla sitten jotain kulttuurisesti laaja-alaista tietämystä ja näkemystä, olihan hän nyt nousemassa suuren kulttuuriorganisaation johtoon? Facebookin tiedot eivät ainakaan tällaisesta kielineet. Musiikkitykkäystensä joukossa Ruotsalalla oli pelkästään hengellistä musiikkia esittäviä artisteja, jotka eivät tätä genreä tuntemattomalle avaudu mitenkään – eivätkä varmastikaan pätevöitä henkilöä johtamaan edelläkäyvää musiikkifestivaalia. Kykenisikö Ruotsala näistä puutteistaan huolimatta suoriutumaan uudesta tehtävästään?

Vastaus tuli hyvin nopeasti: ei kykene. Ruotsalan valinnasta oli kulunut vain viisi päivää, kun mies oli jo lööpeissä. Otsikot kirkuivat toimitusjohtajan rinnastavan homot ja huumeiden käyttäjät siten, että kummastakin elämäntilanteesta voi omilla valinnoilla ”eheytyä”. Vaikka hän ei sitä itse todennäköisesti halunnutkaan, niin hänen lausuntonsa teki perinteikkäästä ja lämminhenkisestä tapahtumasta liberaalien ja konservatiivien taisteluareenan.

Toimitusjohtajan konservatiivisia näkemyksiä puolustaneet nettikommentoijat eivät joko tiedä, tai sitten eivät välitä Pori Jazzin perinteistä ja historiasta. Pori Jazz on ollut tapahtuma, johon kaikkien on ollut helppo tulla. Vaikka homokammoinen konservatiivi ei tätä tietäisikään, niin ainakin toimitusjohtaja Ruotsalan olisi pitänyt tietää se. Hän osoitti lausunnollaan että hän ei joko a.) tunne tapahtuman historiaa ja sen eetosta tai b.) tuntee sen, mutta ei kykene erottelemaan siviilipersoona Ruotsalaa ja Pori Jazzin toimitusjohtaja-Ruotsalaa toisistaan. Ja sitten päätyy antamaan julkisuuteen lausunnon, joka on täydellisessä ristiriidassa edustamansa organisaation perinteiden ja arvojen kanssa.

Puheillaan hän paljasti yhdellä tasolla oman kapeakatseisen konservatiivisuutensa. Mutta toisella ja tärkeämmällä tasolla hän osoitti oman epäpätevyytensä. Ruotsalan olisi pitänyt ymmärtää, että pienen kunnan virkamiehen tehtävissä ja elämysteollisuudessa pätevät eri lainalaisuudet. Homojen eheytyksestä puhuvan toimitusjohtajan puheista toki syntyi tiettyä vahvaa elämyksellisyyttä - mutta ei mitään sellaisia, jotka olisi käännettävissä positiiviseksi kassavirraksi.

Ja tämä on lopulta tarinan olennaisin kohta. Ruotsala ei niinkään saanut lähteä uskonnollisuutensa vuoksi vaan siksi, että hän osoittautui edustamalleen yhtiölle huonoksi bisnekseksi. Eettisyys on paitsi inhimillisessä mielessä, niin myös liiketaloudellisessa mielessä arvokasta. Ja erityisen suuressa arvossa se on tapahtumateollisuudessa, jolla ei yksinkertaisesti ole varaa sulkea asiakasryhmiä ulos. Ja vaikka Ruotsala ei olisi sitä käytännössä tavoitellut, niin pelkkä tunne siitä saa festivaaliasiakkaan äänestämään lompakollaan.

Ruotsalan potkujen jälkeisessä maailmassa konservatiivit kautta maan syyttävät nyt Pori Jazzeja syrjimisestä. Lisäksi he näkevät prosessissa sananvapauden olevan rajoitettu ja esiintyvät ikään kuin jonkinlainen demokraattisissa vaaleissa valittu poliittinen henkilö olisi erotettu kansanvallan vastaisesti. Ja kun Pori Jazz sanoutui irti toimitusjohtajansa syrjivistä lausunnoista, syyttävät konservatiivit Pori Jazzia syrjinnästä. Saman logiikan mukaisesti poliisi syrjii ja rajoittaa rikollisten sananvapautta, kun se pyrkii ehkäisemään rikollisuutta. Turha varmaankin korostaa, miten typerästä ajattelumallista on kyse. 

Toisin kuin politiikassa, elämysteollisuudessa ei menesty ihmisarvon polkemisella. Pori Jazz erotti työntekijänsä, joka ei soveltunut sen edustamaan arvomaailman kanssa yhteen. Erottamisen syyt ovat  myös puhtaan liiketaloudellisia: Ruotsalan johdossa Pori Jazz olisi menettänyt asemansa maan johtavien musiikkifestivaalien joukossa. Niinpä Ruotsalan ja Pori Jazzin teiden oli erottava. Tämä oli ratkaisu, joka oli lopulta kummankin osapuolen etu.


 

 

 

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Olet hirveän suppeakatseinen.

Homouteen voi suhtaantua kukin tavallaan ja ymmärtää poikkeavuus miten haluaa. Sen tajuaminen on avarakatseisuutta. Ei näissä asioissa ole mitään absoluuttista totuutta muuta kuin että homoja on. Miksikö, sitä ei tiedä kukaan varmuudella. Syitä voi olla useita, fysiologisia geeneistä johtuvia ja henkisiä sekä näitä yhdessä.

Haluaako joku parantua homoudesta, voi olla, ei siihen ole vastausta kuten ei siihenkään voiko homon suuntautuminen muuttua.

Ylenpalttinen herkkänahkaisuus on jonkin asteen psyyken sairaus. Vain se on varmaa.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Heh, kukahan tässä on suppeakatseinen :)

Juha Hämäläinen

#4. Kerro kuka kun kysyit. Minä olen oman kirjoitukseni perusteella erittäin avarakatseinen. Blogisti teki parhaansa ja todisti, ettei itse ole ja vahvisti mikä on ainut hyväksyttävä ja oikea kanta. Hänen mielestään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Huojentavaa kuitenkin, että olet Ruotsalan kanssa homoudesta täysin eri mieltä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Mistäs lähtien homoudesta on alettu myöntämään sairaslomaa tai eläkettä?

Mikäli näin ei ole niin ei se sitten ole mikään sairaus mistä halutaan parantua.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Hieno ja erittäin pureva kirjoitus! Sanoisinpa jotta wow ja bravo! Yllä olevan homofobikon höpinät kanattenee jättää omaan arvoonsa. Tässä on kyse vain siitä että uskossaan seonnut ja höpelehtivä KD politiikko olli varmasti huonoin valinta kyseiseen tehtävään! Oikeus on voittanut.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jarmo, mihin miellyttävät kasvosi ovat kadonneet?

Käyttäjän Lithargoel kuva
Jarno Valtonen

Tämä oli ensimmäinen blogikirjoituskseni, ja todettakoon että olen äärimmäisen otettu arviostanne. Kiitos.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Erimieltä kanssasi olevana Puheenvuoron kommentoijana toivon sinun kirjoittelevan enemmänkin tänne. Samanmielisten juttuihinhan on vaikeampi mitään kommentoida.

Tiivistäisin kirjoituksesi: homoista saa olla vain yhtä mieltä, sitä mitä blogisti Valtonenkin on. Muuten syrjii ja loukkaa ihmisarvoa. Porin Jazz ei ole konservatiiveille, koska he eivät kuulu kaikkiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Erikoinen tiivistys. Keskiöönhän nostettiin bisnesnäkökulma. #2 tiivisti sen hyvin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Tiivistys: Toimitusjohtajan ei pidä laukoa älyttömyyksiä, jotka haittaavat yhtiön imagoa.

Juha Hämäläinen

#2. Fobia on pelko. Luuletko jonkun pelkäävän homoja?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Homofobia tarkoittaa sitä kun pelkää homoutta siksi että homous kiihottaa ja vihastuttaa yhtä aikaa. Henkilö ei kykene hyväksymään omaa piilohomouttaa vaan se purkautuu vihana, agressiivisuutena homoutta sekä erityisesti homoja kohtaan. Toisin sanoen hänen pelkonsa ja vihansa saa polttoainetta siitä, ettei hän hyväksy itsessään olevaa piilohomouttaan. Usein ilmenee siten, että kyseiset henkillöt ovat kiihkeästi homojen kimpussa vaatien heitä muuttumaan ja eheytymään. Kovin surullista katsoa kyllä.

Näissäkin blogeissa nämä henkilöt ovat kiihottuneina ja raivona siitä, etteivät saa solvata homoja sydämensä kyllyydestä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #14

Tuo on yksi puoli homofobiaa.
Siis että pelkää omaa homopuoltaan ja samalla etsii syytä nauttia homomielikuvista koko ajan.
Sama ilmiö on ns uskovaisten yhden osan piirissä yleinen heteroillakin.

Toinen puoli on se, minkä olen itsekin kokenut : päähän syötetyt mielikuvat homoelämän julmasta perversiosta, jossa herkät tuhoutuvat ;
ympäristö kiusaa ja uhkaa väkivallalla, yhteiskunnan ja kirkon muuttuminen jälleen homoja vainoavaksi on alati vaarana.
Maailma tuntuu olevan täynnä murhattuja homoja , poikaraiskauksia ja sydämetöntä hylkäämistä, jolta ei voi lastaan suojella.
Homoyhteisö ei näyttäydy turvana vaan pikemminkin uhkana nuoren turvallisuudelle.

Jälkimmäiseen löytyy onneksi lääke valistuksesta.
Alitajuntaan iskostuneet kauhukuvat eivät kuitenkaan häviä pelkällä valistuksella.
Tarvitaan kokemusta muusta - ja ennen kaikkea ;
yhteiskunnan ja kirkkojen muuttumista homojen vainoajista heidän puolustajikseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Henkilö ei kykene hyväksymään omaa piilohomouttaa vaan se purkautuu vihana, agressiivisuutena homoutta sekä erityisesti homoja kohtaan."

En ole nähnyt edes keskusteluja homoista, ainoastaan väittelyä yhden henkilön mielipiteestä eheytymiseen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kaikki jotka höpisee jostain "parantumisesta" tulee harhakäsityksistä, että ihmiselle luontainen olotila on jokin sairaus mitä tarvitsee pelätä.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tämäkin tavallaan absurdi blogi todistaa todeksi ilkikurisen väitteen siitä, että konservatiivisuus on nykyajan vastakulttuuria: "conservatism is the new counter-culture". Vasemmistoliittolainen melkeinpä kehumassa kasvotonta ja voittoa maksimoivaa business-koneistoa siitä, että se on muuttanut kultturellin jazz-diggaritapahtuman elämysteollisuudeksi ja että se on rautaisen business-logiikan mukaisesti erottanut henkilön, joka 0,01% todennäköisyydellä saattaisi mielipiteillään haitata tuloksen tahkoamista. Ja on erottanut ihmisen palveluksestaan joidenkin satunnaisten ja kauan sitten ääneen ajateltujen lausahduksien perusteella. Tuolle ihmiselle ei edes annettu mahdollisuutta selvitellä tarkemmin ajatuksiaan ja kenties asetella niitä korrektimpaan muotoon.

Alan olla sitä mieltä, että teidän edistysmielisten on vain pakko joskus tulla järkiinne. Ei koko maailmaa voi laittaa ylösalaisin ja pitää sitä siinä asennossa loputtomiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kapitalismi on addiktoiva systeemi. Alkoholistinkin on myönnettävä riippuvaisuutensa ennenkuin sen saa hallintaan. Kapitalismiriippuvaisille vasemmisto on parempi hoito kuin itsepetosoikeiston vouhotus.
https://www.philomag.com/les-livres/notre-selectio...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niin on aika suhteellinen käsite. Joillekin 6.6.2018 on äskettäin ja toisille näköjään ”kauan sitten”.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ainoa asia , mikä tässä minua kaivelee, on " konservatiivi" - nimityksen huoleton väärinkäyttö.

Ei amerikkalaistyylinen fundamentalismi & äärikoikeistolainen ihmiskuva yhdistelmänä edusta konservatismia.
Se , jos mikä, on bisnesviritelmä uskonnon ja politiikan alalla, ; viihteellinen , pinnallinen , kaupallinen ja kevyt.

Kun muinoin tämä "hengellinen " suunta tuli ryminällä Otaniemen teekkarikylään, huomasi, miten sen piiriin joutuneet tytöt alkoivat olla ylimeikattuja, yliblondattuja , langanlaihoja ja " herttaisesti" hymyileviä .
Sitten tätä kuulemma alettiin suorastaan vaatia.

Vaikea sanoa, mitä tuo monessa mielessä äärimmäisen epäsuomalainen ilmiö olemukseltaan oikein on.
Hullua on se, että se esiintyy " kansallismielisenä" - amerikkalaisempaa ilmiötä tuskin on olemassa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Konservatiiveja löytyy vasemmistoliitostakin, myös muista puolueista mikä taas kertoo ettei se ole poliittinen ideologia, eikä myöskään uskonnollinen dogma, koska enemmistö Konservatiiveiksi itseään kutsuvat ovat uskonnottomia. Vasemmistossa yleensä yhdistetään se uskonnollisuuteen, mikä taas konservatiivin mielestä uskonto on "pieni paha" demokratiassa, jonka kanssa on tultava toimeen.

Porin casessa taas "vassarit ja homot" veti molempiin nenänreikiin herneitä ja vaativat sellaisia ihmisiä plokattavan yhteiskunnasta, jotka eivät taivu vasemmiston ryhmä diktatuurin alle. Mutta samalla vaativat, ettei ketään työntekijää saa Kirkosta tai mistään yhteiskunnan instituutiosta erottaa, mielipiteen, maailmankatsomuksen tai ihonvärin perusteella, se on syrjintää.

Lopuksi Yritysmaailmaan. Yritykset ovat hierarkialtaan konservatiiveja, pragmaattisia ja vapaan talouden kannattajia. He tätä maailmaa pyörittää, jotta kaikenmaailman toimettomat vassarit saisivat vain räkiä kattoon ja puhua kliffoja.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Konservatiivi, vanhoillinen, autoritaarinen , traditionaalinen ja taantumuksellinen
eivät ole synonyymejä.

Konservatiivi vasemmistolainen voi korostaa vasemmiston työväenluokkaperinnetä , sen raittiusaatetta, kulttuuriharrastusta, edistyksellistä kristillisyyttä ( huom) , perinteisiä toimintatapoja.
J a perinteisiä arvoja kuten ahkeruutta, uskollisuutta , lähimmäisenrakkautta , luonnon kunnioitusta ja väkivallan karttamista .

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Niin.
Pitää vielä sanoa, että olipa hyvä blogi.
Hyvä ote asiaan ja hyvin esitetty , kattava tulkinta.
Ei pelkkää provokaatiota tai uhoamista .
Hienoa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Toimituksen poiminnat